Przedszkole promujące zdrowie

Jakie produkty spożywcze wzmacniają odporność dziecka?

Zrzut ekranu 2020 03 27 o 12.13.26

CZOSNEK, CEBULA- Za wzmacnianie odporności odpowiadają zawarte w nich: witaminy (C, A, E, z grupy B) oraz składniki mineralne (potas, siarka, selen, wapń, magnez, żelazo). Czosnek, ze względu na zawartość allicyny, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Poleca się spożywanie go z natką pietruszki, która neutralizuje jego zapach ale także dodaje aromatycznego smaku. Jest ona również bogatym źródłem witaminy C. Cebula  surowa lub duszona na wodzie poprawia także trawienie. Syrop z cebuli nie tylko wzmacnia odpornośc ale także ułatwia wykrztuszanie, działa  przy tym bakteriobójczo. 

KAPUSTA KISZONA, OGÓREK KISZONY Warzywa które zostają ukwaszone- szczególnie ogórki i  kapusta zawierają probiotyczne szczepy bakterii, tj. żywe mikroorganizmy   (dobroczynne bakterie) które zmieniają mikroflorę w jelicie dziecka, wywierając korzystny wpływ na jego zdrowie, a tym samym na odporność. Dobrze ukiszona kapusta jest cennym źródłem witaminy C. 

MIÓD Produkt ten charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i regenerującymi.

RYBY- Wpływają na podniesienie i wzmocnienie biologicznej odporności organizmu dziecka dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT, do których należą kwasy EPA i DHA. Kwasy te wzbogacają i aktywizują system immunologiczny, zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu( np. po dłuższym przyjmowaniu antybiotyku, w okresie zimowy). Ich duży niedobór w diecie przejawia się częstszym zapadaniem na infekcje dróg oddechowych, a także może powodować upośledzenie rozwoju narządu wzroku. 

WARZYWA I OWOCE – Są bogatym źródłem licznych składników mineralnych oraz witamin. Odpowiednia ilość w diecie dziecka pozwala na utrzymanie prawidłowej sprawności układu odpornościowego. Szczególnie powinniśmy zwrócic uwagę na warzywa i owoce , które bogate są w:

Witaminę C: np: kalafior, brokuły, papryka czerwona kalarepa, brukselka, kiwi, czarna porzeczka, pomarańcze , grejfrut, cytryna, 

β – karoten: np: marchew, szpinak, brokuły, morele, mango, szczypiorek, sałata, brokuły, pomidor, dynia, 

Siarczki organiczne: cebula, szczypiorek, czosnek, por ( zawierają one także witaminy C,A,E)