PROJEKT "MALI KUCHARZE"

„ Jedzenie powinno zaspokajać głód - nie próżność,

   sprawiać przyjemność - nie trudność…

   i dawać okazję do dzielenia się radością posiłku z bliskimi…”

                                                                                  (T. Capponi-Borawska)  

                                                           

           Projekt edukacyjny  „Mali  kucharze” powstał z potrzeby dzielenia się z dziećmi wiedzą o jedzeniu. Służy wprowadzeniu w świat smaków, zapachów, ale przede wszystkim w świat zdrowia.

Jeśli chcemy żeby dzieci jadły - pozwólmy im samodzielnie te posiłki przygotować: dotknąć produktów  w pierwotnej postaci, powąchać, posmakować, pokroić, rozdrobnić. A potem przygotować z nich pyszne danie i na koniec zjeść ze smakiem.

Integralną częścią projektu jest nauka kultury jedzenia: aranżowania stołu, podawania posiłków, wspólnego zasiadania do stołu, kulturalnego jedzenia, sprzątania po posiłku - bez niepotrzebnego rygoru, ale z zachowaniem zasad dobrego wychowania.

 

Przewidywany czas realizacji:  od października 2016 do stycznia 2017, we wszystkich grupach wiekowych PP Nr 9 w Szczecinie

 

CELE:

  • Zdobywanie wiedzy praktycznej i teoretycznej dotyczącej zdrowego, racjonalnego odżywiania się
  • Wielozmysłowe poznawanie świata
  • Nabywanie doświadczeń kulinarnych, odczuwanie radości z efektów samodzielnie podjętych działań
  • Rozwijanie samoobsługi oraz sprawności manualnej w toku zabaw badawczych, plastycznych oraz warsztatów kulinarnych
  • Kształtowanie przyzwyczajeń higieniczno-kulturalnych związanych z procesem przygotowywania potraw oraz spożywania posiłków
  • Włączenie rodziców w działania projektowe
  • Nawiązanie współpracy ze środowiskiem lokalnym

 

Opracowanie projektu: Monika Danilkiewicz